Κολχικίνη
Η κολχικίνη είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Προέρχεται από αποξηραμένους σπόρους κολχικού, ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Λειριοειδών. Καταστέλει τη λειτουργία και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων εμποδίζοντας έτσι την εξέλιξη και παραμονή της φλεγμονής.
Χορηγείται από του στόματος. Οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Η διάρροια, η ναυτία, οι έμετοι και οι περιστασιακές κοιλιακές κράμπες μπορεί να βελτιωθούν με δίαιτα που δεν περιέχει λακτόζη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες απαντούν συνήθως όταν ελαττωθεί παροδικά η δόση.
Μετά την εξάλειψη αυτών των συμπτωμάτων, γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί σιγά σιγά η δόση στο αρχικό επίπεδο. Μπορεί να παρουσιασθεί ελάττωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, επομένως απαιτούνται περιοδικοί έλεγχοι του αίματος.
Σε ασθενείς με νεφρικά και/ή ηπατικά προβλήματα μπορεί να παρατηρηθεί μυική αδυναμία (μυοπάθεια). Άμεση ανάρρωση επιτυγχάνεται μετά από διακοπή του φαρμάκου.
Μία άλλη σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η προσβολή των περιφερικών νεύρων (νευροπάθεια), και στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις η ανάρρωση μπορεί να είναι πιο αργή.
Επίσης σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν περιστασιακό εξάνθημα και αλωπεκία (φαλάκρα). Τέλος, σοβαρή δηλητηρίαση μπορεί να εμφανισθεί μετά από λήψη τεράστιων ποσοτήτων του φαρμάκου. Η θεραπεία της δηλητηρίασης από κολχικίνη απαιτεί ιατρική παρέμβαση που αν δεν γίνει έγκαιρα μερικές φορές μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μη μπορούν τα μικρά παιδιά να φθάσουν το φάρμακο. Η θεραπεία με κολχικίνη στον Οικογενή Μεσογειακό Πυρετό συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν υπάρχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται αμνιοκέντηση κατά τον 3ο – 4ο μήνα της εγκυμοσύνης (εξέταση για παθολογικά χρωμοσώματα στο δείγμα που λαμβάνεται από το υγρό που περιβάλλει το μωρό).
Κυκλοσπορίνη Α
Ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες
Κορτικοστεροειδή
Αζαθειοπρίνη
Κυκλοφωσφαμίδη
Μεθοτρεξάτη (ΜΤΧ)
Υδροξυχλωροκίνη
Σουλφασαλαζίνη
Κολχικίνη
Παράγοντες Αντι-TNF
www.printo.it
|