169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER; - 30/03/2008

Τι προκαλεί τη νόσο Αlzheimer;
Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Είναι όμως γνωστό ότι η νόσος Alzheimer δεν προκαλείται από:
• Σκλήρυνση των αρτηριών
• Υπο-χρησιμοποίηση ή υπερ-χρησιμοποίηση του εγκεφάλου
• Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
• Μόλυνση
• Μεγάλη ηλικία, καθώς δεν αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας γήρανσης
• Έκθεση σε αλουμίνιο ή άλλα μέταλλα

Για ποιο λόγο είναι σημαντική η διάγνωση;
Η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τον πάσχοντα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.
Εάν κάποιος παρατηρήσει ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο παρουσιάζει κάποια από τα συμπτώματα που περιγράφονται στο φυλλάδιο αυτό, δεν πρέπει να καταλήγει σε βιαστικά συμπεράσματα γύρω από το τι έχει ο συγγενής του. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε άλλες παθήσεις και τις κάνουν να μοιάζουν με την νόσο Alzheimer. Τέτοιες παθήσεις είναι:
• Κατάθλιψη
• Παρενέργειες από φάρμακα
• Χημικές ανισορροπίες που προκαλούνται από φτωχή διατροφή, ασθένειες όπως η έλλειψη βιταμίνης Β 12, διαβήτης, διαταραχές στα επίπεδα ασβεστίου ή νατρίου, υψηλά ή χαμηλά επίπεδα θυροορμόνης.
• Παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων που περιορίζουν την ποσότητα οξυγόνου του εγκεφάλου.
Οι παθήσεις αυτές είναι αναστρέψιμες και χρειάζονται διαφορετικού τύπου θεραπείες.
Ακόμα συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Alzheimer μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας κακώσεων του εγκεφάλου μετά από χτύπημα, έκθεσης σε χημικές ουσίες όπως ιώδιο, μόλυβδος, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλους βιομηχανικούς ρύπους που υπάρχουν αυξημένοι λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, χρόνιου αλκοολισμού ή μηνιγγίτιδας.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Οι ψυχίατροι, οι νευρολόγοι και άλλοι γιατροί είναι αυτοί που μπορούν να διαγνώσουν με βεβαιότητα τη νόσο Alzheimer.
Δεν υπάρχει καμιά απλή εξέταση για τη διαπίστωση της νόσου. Η διάγνωση της νόσου Alzheimer γίνεται με τη λήψη ενός προσεκτικού και λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς (συνήθως μέσα από πληροφορίες που παρέχονται από ένα στενό συγγενή ή φίλο), μαζί με μια εξέταση της σωματικής και ψυχικής κατάστασής του.
Η διάγνωση της νόσου Alzheimer επιβεβαιώνεται μόνο μετά θάνατον με εξέταση του εγκεφάλου του ασθενούς.

Υπάρχει θεραπεία;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για τον πάσχοντα καθώς και βοήθεια για τη μείωση της επιβάρυνσης των συγγενών ή όσων έχουν αναλάβει τη φροντίδα του.
Υπάρχουν πλέον κάποια φάρμακα που μπορούν να δίνονται σε άτομα με ελαφρά ή μέτρια Alzheimer, τα οποία δεν θεραπεύουν αλλά μπορεί να μειώσουν μερικά από τα συμπτώματα της νόσου. Οι συγγενείς ή όσοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα του ατόμου που πάσχει από Alzheimer μπορούν να επικοινωνήσουν με την πλησιέστερη ένωση ατόμων που πάσχουν από Alzheimer, υπηρεσίες που ασχολούνται και ενημερώνουν για τη νόσο ή το γιατρό τους για περισσότερες πληροφορίες.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία – Πρόνοια 2000-2006»

 MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 topten
 weather_gif
 dok.1