www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ - 21/05/2008


γράφει
ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΚΑΠΟΣΙΤΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
www.kapositas.gr

Γυναικομαστία

Η Γυναικομαστία όπως ορίζεται είναι η διόγκωση του ανδρικού μαστού είτε στην μία πλευρά (σπάνια) είτε και στις δύο πλευρές. Η φυσιολογική εμφάνιση αρχίζει στην ηλικία 13-14 χρονών οπότε τα αγόρια μπαίνουν στην εφηβεία και είναι φυσιολογικό μια και συνδυάζεται με την έναρξη αλλά και την ανακατανομή των ανδρικών ορμονών.

Η εικόνα στο μικροσκόπιο αναπαριστά αδενικό ιστό με στοιχεία ινώδους υφής.

Αυτή λοιπόν η φυσιολογική διαδικασία υποχωρεί μόλις το αγόρι περάσει στην φάση της ενήλικης ζωής και οι μαστοί επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Τι γίνεται όταν μετά από αυτή την φυσιολογική διαδικασία κάποιοι άνδρες και δεν είναι λίγοι συνεχίζουν να έχουν το πρόβλημα και κάποιοι σε μεγαλύτερη μορφή?

H Γυναικομαστία χωρίζεται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την βαρύτητα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε με ποια εικόνα εμφανίζεται αυτή η κατηγορία των ανδρών (εικόνα Ι) ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σωστά για τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής σήμερα.


Κλινική εικόνα


Η μεγαλύτερη πλειοψηφία (50%-60% των ασθενών μας) των ανδρών 18- 45 εμφανίζεται με μια μέτρια διόγκωση των μαστών που εμπλέκεται με τοπικό λίπος και ονομάζεται Ψευδο-γυναικομαστία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνέχιση της εφηβικής γυναικομαστίας που συνδυάσθηκε αργότερα με εναπόθεση τοπικού λίπους και πραγματικά εμφανίζεται σαν λιποαποθήκη η οποία όμως έχει και στοιχεία του αδένα. Αυτή η ομάδα σε κάποιο ποσοστό μπορεί να έχει και χαλαρό δέρμα αν ο άνδρας έχει μερικά κιλά παραπάνω από το κανονικό η είναι ηλικίας μεγαλύτερης από 30. Ένα μικρότερο ποσοστό ανδρών (20% των ασθενών μας) που προσέρχεται έχει την κλασσική εικόνα της Γυναικομαστίας με την μικρή διόγκωση του μαστού που αντιστοιχεί στην συνεχιζόμενη εφηβική γυναικομαστία που κλινικά φαίνεται σαν μπαλάκι του πίνκ-πόνκ και τοπικά έχει μόνο αδενικά στοιχεία. Σ’αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι άνδρες που για κάποιο διάστημα χρησιμοποίησαν αναβολικά στεροειδή για την διαμόρφωση του στήθους (Τύπου Body Builders) και έχουν την τυπική γυναικομαστία αδενικού τύπου.

Μια νέα ομάδα ασθενών η οποία συνεχώς αυξάνεται είναι τα άτομα που έχασαν πολλά κιλά είτε με δίαιτα είτε με χειρουργική επέμβαση στομάχου (γαστρικό bypass,sleeve gastrectomy,γαστρικό δακτύλιο).Αυτά τα άτομα συνήθως έχουν ένα πολύ χαλαρό δέρμα που σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζει με θηλυκό στήθος.

Μεθοδολογία


Η μεθοδολογία που ακολουθούμε συνίσταται στην λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση. Αυτό μας βοηθά γρήγορα να ταξινομήσουμε τον τύπο της γυναικομαστίας και ανάλογα να προτείνουμε την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση. Εάν απαιτείται ορμονικός έλεγχος πριν το χειρουργείο προκύπτει από την κλινική εξέταση, και από το ιστορικό.

      

Χειρουργική θεραπεία


Η χειρουργική θεραπεία έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση του προβλήματος με το όσο μικρότερες τομές. Αυτό που λαμβάνεται υπόψιν είναι η ποσότητα του χαλαρού δέρματος. Αυτό θα μας δείξει ποιά πρέπει να είναι η τεχνική που θα προτείνουμε στον ασθενή. Εάν το δέρμα έχει καλή ελαστικότητα και η γυναικομαστία φαίνεται να είναι κυρίως λίπος τότε μια λιποαναρρόφηση αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Βέβαια πολλές φορές ενέχεται και αδένας που χρειάζεται να αφαιρεθεί. Το 90% των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται με μια μικρή τομή στην θηλαία άλω (στο σκούρο μέρος της θηλής) με η χωρίς αφαίρεση δέρματος. Εάν το δέρμα δεν έχει χαλαρώσει τότε μια τομή από την 3η-9η ώρα και αφαίρεση της γυναικομαστίας και του λίπους είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν υπάρχει χαλαρό δέρμα τότε συμφωνούμε με τον ασθενή εάν θα αφαιρέσουμε δέρμα με μια τομή κυκλική που θα κρύβεται στο σκούρο της θηλαίας άλω. Η κυκλική αφαίρεση δέρματος φαίνεται να μας δίνει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις που εμπλέκεται και χαλαρό δέρμα. Τέλος η βαριά γυναικομαστία με μεγάλη χαλάρωση δέρματος ( θηλυκό στήθος) αποτελεί ίσως ένδειξη για αφαίρεση του δέρματος με τομή εγκάρσια (ενδείκνυται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις με πολύ μεγάλη χαλάρωση του δέρματος). Η τελευταία είναι μια ειδική κατηγορία και θέλει αρκετή συζήτηση με τον υποψήφιο πριν για τα κατά και τα υπέρ.

Μετά την επέμβαση


Όλοι οι ασθενείς το πρωί φεύγουν από την κλινική και μάλιστα νιώθουν πολύ καλά. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από το ίδιο βράδι. Όλοι επανέρχονται στην δουλειά τους σε 2-3 ημέρες και το ειδικό γιλέκο που συστήνουμε το φορούν για 3 εβδομάδες. Δεν έχουμε συναντήσει επιπλοκές μόνο 2-3 περιπτώσεις εμφάνισαν συλλογή υγρού που απλά το παρακεντήσαμε στο ιατρείο. Όλοι ξεκινούν ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής μετά από 4 εβδομάδες και το 80% συνήθως αλλάζει τρόπο ζωής προσέχοντας την διατροφή και ακολουθώντας το ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής διαμορφώνουν πλέον ένα καλύτερο σώμα.
 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr
 MYALAS
 weather_gif