169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
Η Μετφορμίνη σε εμβόλιο ενισχύει την κυτταρική μνήμη - 13/06/2009

Μετά από κάθε εμβολιασμό ή λοίμωξη, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται τους εισβολείς που έχει ήδη συναντήσει, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων B κυττάρων και Τ κυττάρων.
Η ανοσολογική μνήμη αποτελεί εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο έντονης μελέτης, αλλά οι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την παραγωγή και την ανθεκτικότητα της μεγάλης διάρκειας ζωής μνήμης στα Τ κύτταρα παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό απροσδιόριστες.
Τώρα, οι ερευνητές του University of Pennsylvania School of Medicine  βρήκαν ότι ένα κοινό αντι-διαβητικό φάρμακο η μετφορμίνη θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Οι διαπιστώσεις αυτές περιγράφονται αυτή την εβδομάδα σε μια προηγμένη ηλεκτρονική δημοσίευση του Nature.
Σε αυτή τη μελέτη, ένα πειραματικό προληπτικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έγινε πιο αποτελεσματικό  ενισχύοντας τον αριθμό των κυττάρων Τ με την χρήση του αντιδιαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μνήμη σε ένα μεγαλύτερο πληθυσμό ανοσοκυττάρων τα οποία θα ήταν σε θέση να επιτεθούν σε κάποιο όγκο σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η μετφορμίνη μπορεί να κάνει τα εμβόλια να λειτουργήσουν καλύτερα δείχνουν αυτές οι νέες μελέτες. Το εύρημα αυτό ήταν αναμενόμενο αλλά ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προληπτική ιατρική διατυπώνει σε δελτίο τύπου η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου  University of Pennsylvania,  Yongwon Choi, PhD,
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται παράγοντες που προκαλούν μια  νόσο, έτσι ώστε να μπορεί κάθε φορά που αυτή επανεμφανίζεται να  εξαπολύει ταχεία ανοσολογική απάντηση. Αυτή η  μνήμη των κυττάρων εξαρτάται από τα κύτταρα που ονομάζονται memory T cells
Κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης ή ασθένειας  το σώμα ενεργοποιεί μαζικά Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση της.  Αυτά τα Τ κύτταρα κατόπιν εξουδετερώνονται αλλά λίγα από αυτά επιβιώνουν για να γίνουν Τ κύτταρα μνήμης. Πώς συνέβαινε  αυτό ήταν ένα μυστήριο.
Η ομάδα  Choi's  διαπίστωσε ότι η μνήμη των Τ κυττάρων επιβιώνει με επειδή τα κύτταρα αλλάζουν διατροφή.  Αντί να καταναλώνουν  γλυκόζη, όπως τα περισσότερα κύτταρα, αυτά αρχίζουν την καύση του λίπους. Μια από τις ικανότητες της Μετφορμίνης είναι να βοηθάει τα κύτταρα να κάψουν λίπος.
Με την μετφορμίνη κατάφεραν να επαναφέρουν την ικανότητα μνήμης των κυττάρων Τ σε ειδικά εκτρεφόμενα μεταλλαγμένα ποντίκια στο εργαστήριο με έλλειψη της TRAF6, μιας πρωτεΐνης σημαντικής για την ανοσολογική απάντηση.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν έδιναν μετφορμίνη σε κανονικά ποντίκια μαζί με την έγχυση ενός πειραματικού εμβολίου για τον καρκίνο. Υπό κανονικές συνθήκες το εμβόλιο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Αλλά όταν δόθηκε στα ποντίκια μετφορμίνη το εμβόλιο ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου.
"Οι διαπιστώσεις δεν σημαίνουν ότι εάν πάρετε μετφορμίνη τα κύτταρά σας αυτόματα θα έχουν καλύτερη μνήμη" λέει ο Choi.  "Όμως αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως και να ενισχύσει τα προγράμματα εμβολιασμού.
 
 
 
 

 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 dok.1