ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗ ΚΑΙ P53
Με δημοσίευσή τους τον Αύγουστο του 2007 οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ανακάλυψαν και για την ακρίβεια διαπίστωσαν ότι το κοινά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 η μετφορμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα που στερούνται ένα βασικό ρυθμιστικό γονίδιο που ονομάζεται P53
Δύο μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι οι διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου και θνησιμότητα από καρκίνο από άλλους διαβητικούς.
Αποτελέσματα από μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για έναν αριθμό καρκίνων που τείνουν να είναι επιθετικοί και ανθεκτικοί στις υπάρχουσες θεραπείες. Επιπλέον, τα ευρήματα ανοίγουν ένα νέο δρόμο για στόχευση των καρκίνων των οποίων χαρακτηριστικό είναι η απουσία αυτού του ρυθμιστικού γονιδίου. Η έλλειψη του γονιδίου P53 είναι η πιο κοινή μετάλλαξη στον ανθρώπινο καρκίνο. Στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις του καρκίνου στον άνθρωπο έχει χαθεί το γονίδιο P53.
Τι είναι τα ογκοκατασταλτικά γονίδια
Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια είναι ομάδα γονιδίων που ελέγχουν και ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό της κυτταρικής ανάπτυξης. Συμμετέχουν σε ενδοκυτταρικές οδούς μετάδοσης πληροφοριών οι οποίες καθιστούν τα κύτταρα ικανά να αντιλαμβάνονται και να επεξεργάζονται σήματα αναστολής της αύξησής τους. Ένα γνωστό ογκοκατασταλτικό γονίδιο είναι και το p53. Η πρωτεΐνη p53 σχετίζεται με τον κυτταρικό μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA και λειτουργεί σαν "επιστάτης" του γονιδιώματος (guardian of the genome). Επισημαίνει την παρουσία κατεστραμμένου DNA και αν η βλάβη δεν επιδέχεται επιδιόρθωση η p53 επάγει την απόπτωση των προσβεβλημένων κυττάρων. Αντιθέτως, εάν η βλάβη είναι περιορισμένη, τότε η p53 ανακόπτει την εξέλιξη του κυτταρικού κύκλου και διατηρεί το κύτταρο σε φάση G1, παρέχοντας στο μηχανισμό επιδιόρθωσης την ευκαιρία και τον χρόνο να λειτουργήσει.
Το γονίδιο P53, επίσης γνωστό ως TP53 κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο και έτσι λειτουργεί ως καταστολέας του όγκου. Η καταστολή του όγκου είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία για όλους τους πολυκυτταρικούς οργανισμούς. Το P53 έχει χαρακτηριστεί ως ο «φύλακας του γονιδιώματος», εξαιτίας του ρόλου που διαδραματίζει στη διατήρηση της σταθερότητας του γονιδιώματος προφυλάσσοντάς το από γονιδιακές μεταλλάξεις.
Το γονίδιο αυτό είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας του οποίου η δράση επιφέρει μια ποικιλία κυτταρικών συμβάντων όπως η παύση του κυτταρικού κύκλου και η απόπτωση, περιορίζοντας κύτταρα με προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο από το να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
Η πρωτεΐνη p53 αλληλεπιδρά με παράγοντες κλειδιά του μηχανισμού ελέγχου του κυτταρικού κύκλου, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ακεραιότητα του γονιδιώματος, ειδικά μετά από πρόκληση βλαβών στο DNA. Το γονίδιο της p53 απαντάται μεταλλαγμένο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε όλες σχεδόν τις μορφές όγκων.
περισσότερα:
http://www.jmolecularsignaling.com/content/3/1/18
|